Penguen Dünyası

Paylaş
 

Penguen Dünyası

Daha çok Güney Yarım Küre’ de Antartika kıtasında yaşayan ve Spheniscidae familyasına ait olan, uçamayan kuş türüdür. Ayaklarnda dört parmak vardır ve üçtanesi perdelidir. Kanatları küçük ve tüsüz olduğu için yüzmeye elverişlidir. Kuyrukları çok kısadır ve hayvan dinlenirken kuyruğunun üstüne yaslanır. Penguenler, güçlü ve gelişmiş gagalara sahiptirler. Çok güçlü ve hızlı yüzücülerdir. Aynı zamanda buzun üstüne uzanarak çok hızlı ve kontrollü bir şekilde kayarlar. Aynı zamanda Avustralya, Yeni Zellanda, Güney Afrika ve Güney Amerika gibi bölgelerde de türleri vardır.

Penguenler genelde balıkla beslenirler. Çiftleşme dönemi gelince, toplu halde on binlerce penguen kıyılara doğru göç ederler. Her yıl Eylül-Ekim aylarında gerçekleşen bu göçlerde, hayvanlar kar kütlesinin üzerine birer çukur açarlar ve yumurtalarını bu çukurlara bırakırlar. Kuluçka dönemi yaklaşık sekiz haftadır ve yavrular yumurtadan çıktıkları zaman yardıma ihtiyaç duyarlar. Üstelik bu yavruların soğuktan korunmaları için üzerleri uzun süre boyunca tüylerle kaplı olur. 17 türü vardır ve en bilinen türleri imparator pengueni, kral pengueni, küçük mavi penguen ve gözlüklü penguendir.

Ömürleri 30-40 yıl arasında değişen penguenler, yetişkin türlerde 1 metreden fazla uzunluğa ve 45-50 kilo ağırlığa kadar ulaşabilirler. Vücutlarındaki sık tüyler ve derinin altındaki yağ tabakaları sayesinde dondurucu soğuklardan korunurlar. Vücut ısılarını otomatik ayarlayan bir mekanizmaları vardır ve gerektiğinde kan akışını yavaşlatarak veya hızlandırarak vücut ısısını ayarlayabilirler.

Kuluçka döneminde, bazı penguenler yumurtaları ayaklarının arasına alırlar ve karınlarının altındaki yağ tabakasıyla yumurtayı tamamen örterler. Böylece yumurta soğuktan korunur. Bu süre zarfında her penguen bir adet yumurta koruyabilir. Bu şekilde 4 ay boyunca beklerler. Erkek penguenler yumurtaları bu şekilde korurken, dişiler de farklı kıyılara göç ederler ve yiyecek bulmaya giderler. Erkekler yumurtaların üzerinde dört ay boyunca hiç kıpırdamadan dururlar. Bu süre sonunda ağırlıkları yarıya kadar düşebilir. Dişilerin göç dönemi bittikten sonra yurtlarına dönerler. Bu sırada yavrular da yumurtadan çıkarlar. Dişiler geldikleri gibi hemen yavruları beslemeye başlarlar. Göçten dönen dişiler, kendi eşlerini ve kendi yumurtalarını asla şaşırmazlar onları kesinlikle tanırlar. Dişilerin göçleri bittikten sonra bu sefer de erkekler avlanmaya çıkarlar. Bu bir döngü halinde gider.

Penguenler genelde insanlardan kaçmazlar, onlarla dost olurlar. Fakat ekonomik nedenlerden dolayı vücutlarındaki yağlara sahip olmak isteyen insanlar onları çok kolay avlarlar. Bu da penguenlerin soylarını tehlikeye atmaktadır. Devletlerin çıkardıkları kanunlarla korumaya alınmışlardır ve çoğu iklime de uyum sağlayabilirler.


Bu yazı 2878 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak